Özel Arama

Fiil Ehliyet

Posted by aulger On 10:07 0 yorum

fiil ehliyeti, bir kimsenin kendi fiil ve hareketleriyle, hak kazanmasi ve borc altina girebilmesidir.
hak ehliyeti ile sıkı bir iliski icindedir fakat hak ehliyetine sahip olunmadan fiil ehliyetinden sozedilemez hatta bu iki kavram arasinda keskin farklar vardir. tipki; hak ehliyetinin pasif bir ehliyet sayilip, herkese esit olarak dagitilmasi karsisinda, fiil ehliyetinin kisinin davranisina hukum ve netice bagladigi icin aktif bir ehliyet olup, kisilere esit olarak verilmemesi gibi.
fiil ehliyeti, ayirt etme gucunu, ergin olma sartini ve kisi hakkinda kisitlilik kararinin alinmamis olmasini gerektirir. bunun yanisira tum unsurlarin tamaminin veya bir kisminin kiside bulunmasina gore, fiil ehliyeti 4 grupta toplanir.
- tam ehliyetliler
sartlari: ergin olmak, ayirt etme gucune sahip olmak ve kisitli olmamak olarak belirlenir.
- tam ehliyetsizler
sartlari: ayirt etme gucu olmayan kucuk veya ayirt etme gucu olmayan resit olarak ikiye ayrilir. burada iki olasiligi ayiran tek fark 18 yasini doldurup/ doldurmamakla ilgilidir. tam ehliyetsiz olma sebebi ise ayirt etme gucune haiz olmamakla belirlenir.
- sınırlı ehliyetsizler
sartlari: ayirt etme gucu olan kucuk veya ayirt etme gucu olan kisitlilar, sinirli ehliyetsiz olarak belirlenir. ayirt etme gucu olan kucuk'ten kasit, 18 yasini doldurmamis fakat akli melekeleri yerinde olan sahistir. ayirt etme gucu olan kisitlilar ise, mahkeme karari ile hakkinda kisitlilik karari alinmis sahsiyetlerdir. bu bireyler, fiil ehliyetlerinin sinirli olmasi sebebiyle, belirli fiilleri kendi kisisel yararlari dolayisiyle hur ve ozgur iradeleri ile yerine getiremezler.
- sınırlı ehliyetliler
sartlari: bu kisiler ayirt etme gucune sahip, ergin ve hakkinda kisitlilik karari alinmamistir fakat yine de kendilerine yasal danisman atanmistir. bu kisiler mk. 429'daki islemleri yapamazlar.

Categories:

0 Response for the "Fiil Ehliyet"

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

ShareThis