Özel Arama

Dünyanın jeolojik oluşumu

Posted by aulger On 08:58 0 yorum


Dünyanın oluşumu 4 zamanda gerçekleşmiştir.

1.ZAMAN (PALEOZOİK) : Bu zamanda Türkiye’nin bulunduğu yerde tetis adında bir deniz vardı. Bu denizin kuzeyinde avrupa kıtası guneyinde ise afrika kıtası bulunmaktadır. Bu iki kıtanın birbirine yaklaşmasıyla deniz dibindeki tortullar kıvrılarak yüselmiş ve masif alanları oluşmuştur. Masif kara parçası demektir. Türkiyedeki masif alanları; Trakyada yıldız masifi, Egede menteşe-saruhan masifi, Batı karadenızde daday-devrekani masifi, İçanadoluda kırşehir masifi, Doğu anadoluda bitlis masifi oluşmuştur. Zonguldaktaki taşkömürü bu zamanda oluşmuştur. Bu zamanda 2 kıvrılma gerçekleşmiştir 1. hersinyon 2.kaledenyon
Paleozoik zamanın dönemleri: silür,devon,odivision,karbonifer,perm ‘dir.
2.Zaman(mezozoik): Bu dönemde aşınmalar oluşmuş kıtaların birbirine yaklaşması sonucunda yine kıvrılmalar devam etmiştir.
Mezozoik zamanın dönemleri: kretase, jura, triyes ‘tir.
3.Zaman(neozoik): Türkiye’nin bugünkü şeklı ve Anadolunun bugünkü görünümü bu zamanda oluşmuştur. Bu zamanda bir tane kıvrılma meydana gelmiştir bu alp orojenezidir (dağ oluşumu). Alp orojenezi sonucunda kuzey ve güney anadolu dağları oluşmuştur. Linyit yatakları bu dönemde oluşmuştur. Anadolunun güneyinde bulunan Godwana kıtasının kuzeyinde bulanan Arabistan kalkanının kuzeye yaklaşmasıyla Kuzey Anadolu Fay Hattı oluşmuştur.Volkanik arazilerin oluşumuda bu zamana rastlar.
Neozoik zamanın donemleri: pliosen, miosen, oligasen, eosen ‘dir.
4.Zaman(kuaterner):Ege denizinin yerinde egeit karası bulunuyordu bu karanın çökmesi sonucunda buralar sular altında kalmıştır ve Gediz, Büyük menderes, Küçük menderes oluşmuştur. Büyük çekmece ve Çanakkale boğazıda bu şekilde oluşmuştur. Kıbrıs adası ve İskenderun körfezide bu dönemde oluşmuştur. Dünyanın her yerindeki buzul dağları 4. zamanda oluşmuştur. İnsanın oluşumuda bu zamana rastlar.
Kuaterner zamanın dönemleri: holosan, pleistosen ‘dir.

Categories:

0 Response for the "Dünyanın jeolojik oluşumu"

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

ShareThis