Özel Arama

Avro alanı (Wikipedia)

Posted by aulger On 20:43 0 yorum

Para birimi Avro olan ülkeler 

Avro kullanan ülkeler ██ 1 Ocak 2008'de avro alanına girmeyi hedefleyen AB ülkeleri. ██ 1 Ocak 2009'da avro alanına girmeyi hedefleyen AB ülkeleri. ██ 1 Ocak 2010'da avro alanına girmeyi hedefleyen AB ülkeleri. ██ Maastricht Anlaşması nedeniyle nihai olarak avro alanına girmek zorunda olan ülkeler. ██ Avro alanına girme planını durduran ülkeler.
AB dışında avro kullanan ülkeler/bölgeler uçuk maviyle belirtilmiştir.
1 Ocak 2009'da Slovakya'nın da katılmasıyla, avro alanındaki ülkelerin sayısı yirmi ikiye çıktı:

AB üyesi olmayıp avro kullananlar 

Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamasına karşın, yapılan anlaşmalar çerçevesinde avro kullanmaktadır. Bu üç ülkenin eski para birimleri, avronun ortaya çıkmasıyla yürürlükten kalkmıştır: Monako için Fransız Frangı, San Marino ve Vatikan için İtalyan Lireti. Andorra, Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir anlaşma yapmaksızın avro kullanmaya başlamıştır.

AB üyesi olup avro kullanmayanlar [değiştir]

Danimarka ve Birleşik Krallık, Maastricht Anlaşması'nda yer alan ayrıcalıklara dayanarak avroya geçmeyen AB üyeleridir. Bu ülkelerin hükümetleri ya da bir halk oylaması bu yönde karar vermedikçe, AB tarafından yasal bir baskıyla karşılaşmazlar. 28 Eylül 2000'de Danimarka'da yapılan halk oylamasına göre, oy verenlerin %53,2'si avroya geçmeye karşı çıkmıştır.
İsveç'in avro konusunda bir ayrıcalığı olmamasına karşın, bu ülkede gerçekleştirilen halk oylamaları avroya geçişi engeller durumdadır. 14 Eylül 2003'teki halk oylamasına göre, oy kullananların %56,1'i avroya 'hayır' demiştir.
1 Mayıs 2004'te üye olan ülkelerden altısı, Litvanya, Letonya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan da halen kendi para birimlerini kullanmaktadırlar. Ancak bu ülkeler avro kullanmama istisnasına sahip değildir. Bu yüzden bu altı üye ülke 2010 yılından itibaren avro kullanmaya başlamaları beklenmektedir.
1 Ocak 2007'de üye olan Bulgaristan ve Romanya da hala kendi para birimlerini kullanmaktadırlar.Fakat Maastricht kriterleri'ni tamamladıktan sonra 2015'te avro alanına girmeleri beklenmektedir.

Categories:

0 Response for the "Avro alanı (Wikipedia)"

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

ShareThis