Özel Arama











Milletvekili seçimleri (Genel seçimler) 4 Yılda bir yapılmaktadır. 4 yıllık döneme, yasama dönemi, bu yasama dönemi içerisinde yer alan yıllara da yasama yılı denilmektedir.
Meclis, 4 yıllık süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Seçimlerin 4 yıllık süre dolmadan önce yapılmasına erken seçim denir. Diğer bir deyişle erken seçim kararını TBMM ve Anayasada belirtilen şartların oluşması haline Cumhurbaşkanı alabilir.
Dördüncü yılın sonunda yapılmak zorunda olan seçimler, sadece savaş halinde TBMM kararıyla 1 yıl geriye bırakılabilir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini (% 5) bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir. Bunun yanında,  bir ilin veya seçim çevresinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden doksan günden sonraki ilk Pazar günü ara seçim yapılır. Genel seçimlere bir yıl kala, ara seçim yapılamaz.
Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılabileceği üzere ara seçim ile erken seçim birbirinden farklı konulardır. Erken seçim seçimlerin 4 yıllık süre dolmadan yenilenmesi yani 550 sandalyeli meclisin yeniden seçilmesini, ara seçim ise sadece üyeliklerin boşaldığı yerde yapılan seçimi ifade etmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi yasama yılına, her yılın Ekim ayının ilk günü başlar ve Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir.

Categories:

0 Response for the "Milletvekili seçimleri (Ara Seçim, Erken Seçim )"

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

ShareThis